Saturday, October 29, 2011

Back to december 1

Lanna masuk ke dalam bilik tidurnya yang telah lama ditinggalkan. Semuanya masih lagi seperti dahulu. Susunan perabot, warna dinding dan gambar-gambar dia dan rakan-rakan di rak hiasan.

Sejurus itu kakinya melangkah ke sliding door. Langsir berwarna dark purple itu diselak dan sliding door itu dibuka luas - membiarkan cahaya mentari masuk menyegarkan udara dalam bilik yang telah lama tidak berpenghuni itu. Langkahnya terhenti ketika dia melintasi meja belajar. Ada frame yang diterbalikkan. Frame warna purple. Lanna masih ingat lagi frame itu hadiah dari siapa. Dengan perlahan Lanna terbalikkan frame itu semula. Masih lagi gambar yang sama. Ditatap gambar itu - lama. Gambar dirinya bersama si dia. Gambar mereka berdua. Gambar lama - 9 tahun yang lalu. Gambar yang memegang banyak memori indah. Gambar yang juga menyimpan segunung rasa bersalahnya kepada si dia - sampai sekarang.

"Hi, awak Lanna kan? Im sorry kalau this is a bit inappropriate. But, I have been watching you since just now, and I think, you're cute. " Lelaki itu senyum sambil tayang 'peace' sign. Lanna pula hanya terdiam sebab terkejut dengan kehadiran lelaki itu dengan tiba-tiba. Entah dari mana.

"So, if you don't mind, may I have your number?" Lelaki itu sambung lagi.

Lanna bertambah blurr. Jelas di ekspresi mukanya.

"Err…" Lanna tak tahu nak kata apa.

"May I..?" Tanya lelaki itu sekali lagi.

"Facebook can?" Jawab Lanna.

"Err, yeah, sure. Bolehlah" Lelaki itu senyum lagi.

Lanna diam lagi. Lidah dia kelu. Dirinya sendiri kaku. First time kot ada guy yang dare to just come and approach her like this and ask for her number.

"Err, so..?" Lelaki itu bersuara setelah melihat Lanna hanya diam.

"Oh,yeah..wait." Lanna keluarkan iPhone-nya dan type her own email address lepas tu bagi lelaki tadi baca.

"oh,ok. Thanks." Lelaki itu senyum dan terus beredar.

Lanna hanya mengangguk.

"Who is he?" Tanya Jane (Tengku Jannath Ayeesha An-Shah) yang datang dari belakang Lanna. Jane tadi pergi membeli makanan dari satu kedai kat Foodcourt.

"I have no idea." Lanna hanya menggelengkan kepala. Serius, memang dia tak tahu siapa lelaki tadi.

Tuk,tuk,tuk.

Pintu bilik diketuk perlahan dari luar menyedarkan Lanna dari memori lama. Memori pertama yang tercipta antara dirinya dan lelaki itu. Memori tentang kisah perkenalan mereka.

Lanna menoleh kearah pintu biliknya.

"Ya Ummu, ada pape ker?"

"'Ku Lanna, 'Ku Haikal panggil 'Ku Lanna turun - untuk makan. Mereka semua sudah berkumpul dari tadi." Ummu - pengasuhnya semenjak dia berusia 12 tahun lagi.

"Terima kasih Ummu. Lanna turun sekarang." Ummu pun menundukkan kepala dan terus beredar membiarkan Lanna sendirian.


No comments:

Post a Comment